Houten terras op een plat dak

De plaatsing van een houten terras op een roofing of plat dak is een uitdaging. Dat komt omdat je onder geen enkele omstandigheden de waterdichte laag van het dak mag aantasten. Daarom moet je, vooraleer je het terras legt, zeker controleren of de dakbedekking in goede staat is. Ook de dakgoten en de afvoerpijpen moet je nakijken. Als deze niet volledig in goede staat is, moet je die waar nodig eerst herstellen.
Als het mogelijk is, bevestig je de draagstructuur van het houten terras op de dragende muren van het plat dak. Op die manier vermijd je contacten en plaatselijke druk op de dakdichting.
Als dat niet mogelijk is, maak je gebruik van een aantal ‘kussentjes’ die je voorziet onder de houten roostering. Deze schokwerende elementjes bestaan uit een stevig, maar toch flexibel materiaal. Door de dubbele keperstructuur wordt de lokale druk opgevangen en wordt de belasting over het hele dak verspreid.

Zorg ervoor dat je een gemakkelijke toegang voorziet, bv. opklapbare valluikjes. Zo kan je het terras af en toe controleren. Plaats de valluikjes op strategische plaatsen, zoals bij de kolken van dakgoten.

Zelfs al bestaat het terras uit opengewerkte planken, een hevige regenbui kan water op de gevelmuur doen spatten en dat op een hoger niveau dan voordien. Soms kan het dus nodig zijn om een vochtwering tegen die muur te voorzien. Deze zorgt ervoor dat het water niet binnendringt.

Zie ook