Soorten kurkvloer

Qua kleur heb je verschillende mogelijkheden. Meestal is kurk te koop in naturel tinten, van licht honing tot donkerbruin. Er zijn ook gekleurde versies beschikbaar, zoals antraciet, groen en blauw. Je kunt ook kiezen voor contrastkleuren of een aparte rand, om er iets bijzonders van te maken.

Kurk kun je verkrijgen in verschillende vormen.

- Kurktegels

Meestal zijn kurktegels minder dik. De tegels bestaan uit een kern van zuiver kurk, de bovenkant moet vernist en afgewerkt worden. Sommige hebben al een slijtvaste toplaag, andere hebben een decoratieve bovenlaag van fineerkurk. Deze kunnen een bepaalde kleur, tekening of motief bevatten.

- Kurkparket en kurklaminaat

Waar je kurktegels verlijmt, ga je hier tewerk als met klassiek laminaat. Daarom wordt dit type ook wel eens klikkurk genoemd. Deze soorten bestaan uit verschillende lagen. Ze zijn tussen de 10mm en 12mm dik. De toplaag is meestal slijtvast en biedt extra bescherming. Onder die toplaag bevinden zich de kurkdesignlaag, de elastische en isolerende kurklaag en de drager van het paneel. Onder deze drager heb je nog de egalisatielaag die de grootste oneffenheden wegwerkt en eventueel een extra isolerende waarde heeft.

Kurk als laminaat of parket is voorzien van een messing- en groefsysteem. Net als laminaat wordt dit “zwevend” gelegd, dus zonder te verlijmen. Dit kan op een nieuwe ondervloer of op een bestaande, als die tamelijk stabiel en egaal is.

- Kurkrollen

Kurkrollen kun je het best gebruiken als thermische en akoestische isolatie voor alle soorten van zwevende bevloering, zoals laminaat, parket, linoleum, vinyl … Je kunt deze ook gebruiken als wand(isolatie) of prikbord. De rollen zijn beschikbaar in verschillende diktes. De dikte van de kurk zal bepalen in welke mate het isolerend is en hoe groot de akoestische waarde is.
 

Zie ook: http://www.netonline.be/wonen/detail.asp?id=198