Laminaat leggen

Een goede eigenschap van laminaat is dat je het gemakkelijk kan leggen. Daarnaast is het ook gemakkelijk te onderhouden en milieuvriendelijk. Laminaat leggen vergt veel voorbereiding. Met deze stappen helpen we je graag door het proces.

STAP 1

Bereid alles voor door de pakken laminaat 48 uur te leggen in het midden van de kamer waar de vloer moet komen. Controleer ook of er genoeg ruimte is tussen de vloer en de deuropening, anders zal je de deur moeten bijschaven. Oude plinten kan je laten staan of verwijderen.

STAP 2

Controleer of de ondergrond voldoet aan de voorwaarden.

  • De ondergrond moet vlak, zuiver en droog zijn.
  • Betonnen vloer moet egaal zijn. Bij oneffenheden is het noodzakelijk dat deze geëgaliseerd wordt.
  • Dampopen vloerbekleding moet verwijderd worden.
  • Bij een bestaande plankenvloer moeten alle loszittende onderdelen vastgespijkerd worden.

STAP 3

Bedek de ondergrond met een vochtwerende folie uit 1 stuk (bij meerdere stukken zorg ervoor dat de delen elkaar 20 cm overlappen en plak ze toe met dampdichte kleefband). De folie moet minimum 0,15 mm dik zijn. Laat de folie tegen de muur omhoogkomen vooraleer ze op maat te snijden.

STAP 4

Boven de folie komt de ondervloer.

  • Voor betonvloeren heb je de keuze tussen ondervloeren van polyethyleenschuim van ongeveer 2 tot 3 mm dik of polystyreenschuim van 3 mm dik.
  • Voor beton- en plankvloeren leg je het best geperst houtvezelplaten van 6 of 7 mm dik.

Het is mogelijk om in plaats van een folie en ondervloer te leggen een combiondervloer te leggen. Daarbij is er al een dampscherm aan gekleefd.

STAP 5

Voor je het laminaat begint te leggen, dien je eerst de legrichting te bepalen. Deze voorkeur is geheel persoonlijk. Tip: in een kamer waar er veel deuren en vensters zijn, is het beter om de lengterichting te kiezen.

STAP 6

Controleer zorgvuldig alle planken op gebreken. Een voordeel van een laminaatvloer is dat je deze niet hoeft te nagelen of te lijmen. Begin de eerste rij met een volledige plank. Zaag er de korte tand van af en leg het tegen de muur. Plaats afstandblokjes tussen de muur en de plank.

Laminaatpanelen kunnen samengevoegd worden op 2 manieren:

  • De planken in elkaar wentelen. Dit doe je door de planken onder een hoek van 20 à 30° tegen de vorige plank te leggen. Beweeg het vervolgens op en neer en oefen tegelijk een voorwaartse druk uit. Hierdoor zullen de planken vanzelf in elkaar klikken.
  • Bij moeilijke plaatsen kan je de planken in een vlakke positie in elkaar schuiven.

Tik de planken lichtjes bij met een hamer zodat ze goed met elkaar aansluiten. Doe dit over de gehele plank.

STAP 7

Verwijder alle afstandsblokjes. Werk de vloer af door de plinten tegen de omhoogstekende folie te leggen en te bevestigen. Indien er plaatsen zijn waar je geen plinten kan leggen, kan de uitzettingsvoeg opgevuld worden met een elastische pasta.