Soorten parket

RECUPERATIEPARKET EN VEROUDERD PARKET

Parket is een vloersoort dat, in tegenstelling met sommige andere vloersoorten, mooier wordt doorheen de jaren. Daarom is recuperatieparket zo populair op de markt. Deze vloeren worden gerecupereerd uit kloosters, oude kastelen en nog andere oude gebouwen en zijn te vinden bij handelaars in recuperatiematerialen.

Bij een verouderd parket gaat men de vloeren fabrieksmatig gaan verouderen en verkleuren. Het verschil met een recuperatieparket is nauwelijks merkbaar. Behalve op vlak van de plaatsing die veel vlotter verloopt bij een verouderd parket doordat tand- en groefverbindingen volledig intact zijn.

MEERLAAGS OF GELAMELLEERD PARKET

Dit soort parket bestaat, zoals het woord al zegt, uit meerdere lagen:

  • Onderlaag: multiplex of naaldhout.
  • Tussenlaag: MDF, dennenhout of HDF.
  • Toplaag: massief hout. Let op: dit moet uit min. 3 mm edelhout bestaan. De dikte varieert hier van 3 tot 6 mm.

Deze lagen worden onderling samen gelijmd en krijgen meerdere beschermlagen toegediend. De totale dikte van het parket kan variëren van 10 tot 20 mm. Het is mogelijk om de vloer zwevend te maken doordat het voorzien is van tand- en groefverbinding.

Door het gebruik van edelhout straalt het parket warmte uit en voelt het zacht aan. Op vlak van kleuren en afwerking heeft een meerlaags parket dezelfde eigenschappen als massief parket.

Een meerlaags parket biedt heel wat voordelen ten opzichte van massief parket:

  • Minder gevoelig voor vocht en vervorming.
  • Gemakkelijker te plaatsen en goedkoper.
  • Wordt bij levering al voorzien van een eindlaag van vernis of olie.
  • Kan zowel door professionelen als doe-het-zelvers aangebracht worden.

MASSIEF PARKET

Massief parket bestaat uit meerdere lagen puur hout waardoor het door en door massief is. Het enige nadeel bij deze parketsoort is hoe massiever het parket is, hoe gevoeliger het is aan temperatuur en luchtvochtigheid schommelingen.

Soorten: