Terracotta tegels

Kleigebakken of terracotta tegels zijn misschien wel de oudste en meest natuurlijke van alle tegels. Al meer dan 1000 jaar is de techniek van het ongeglazuurd bakken van tegels aan de gang. Nog steeds worden op sommige plaatsen terracotta tegels handmatig vervaardigd, maar uiteraard zijn er ook moderne, machinaal vervaardigde materialen te verkrijgen.

Kleur en vorm

De kleur wordt bepaald door het gebruik van verschillende kleisoorten, andere bakmethodes of de brandstof die wordt gebruikt tijdens het bakken. De kleuren van terracottategels variëren van rood tot oker, van grijs tot roze. De terracotta tegel kan ook verschillende kleurschakeringen bezitten. Zo kunnen vlammen ontstaan door het gebruik van verschillende dikten in de terracotta. Provençaalse tegels hebben warme roze en gele schakeringen; oker is typisch voor Toscane.

De meest gekende vorm is de traditionele vierkante (25cm), maar je vindt deze tegels ook in een groot aantal andere vormen: zeshoeken, achthoeken, rechthoeken …

Karakter

Terracotta tegels passen het beste in een rustieke, antieken interieur. Ze hebben een warm karakter en geven uw woning een gezellige sfeer. Sommige terracotta tegels worden behandeld om ze er authentiek en eeuwenoud uit te laten zien. Een vergelijkbaar effect kan je ook bekomen door de tegels gewoon ondersteboven te leggen. De vraag naar echte, authentieke tegels is bijzonder groot.

Deze tegels zijn ongeglazuurd en dus poreus en moeten waterdicht gemaakt worden, waardoor hun kleur zich verdiept. De karakteristieke gloed komt de jaren.

Gebruik

Een terracotta tegel komt het meest tot zijn recht in een landelijke of antieke stijl. Het houdt de warmte vast en daarom is het uiterst geschikt als vloer voor in de keuken of landelijke voorkamer. Je ziet ze veel in landhuizen, boerderijen, herenhuizen, Spaanse villa’s etc…