Welke vloer kies ik voor mijn terras? Welke buitenvloeren bestaan er? Hier vind je praktische informatie over welke vloeren je buiten kan gebruiken. Het begrip “buitenvloeren” is natuurlijk ruim. Want er komen heel wat materialen in aanmerking als bedekking voor je terras. En ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Keuze voor een terras is uiteindelijk een kwestie van smaak, budget, gemak, onderhoud, enz...
Voor je met de aanleg van een terras begint, moet je toch enkele regels in acht nemen. Dat geldt zowel bij de aanleg van een nieuw terras als bij het uitbreken en vervangen van een oud terras.
- Er moet steeds een afschot zijn, ook wel scheute of schot genoemd. Dat wil zeggen dat er een lichte helling op het terras moet zijn die het water naar de tuin of goot afvloeit. Richtlijn bij het bepalen van de helling is 1 tot cm per meter. Is jouw terras bv. 4 meter lang, dan zal het niveauverschil tussen begin en eind ongeveer 4 cm bedragen.
Alle vloeren die gevoegd worden (natuursteen, tegels, klinkers...) of gladde vloeren (vb. beton of gepolierd beton) moeten het water afvoeren vanaf het afgewerkte peil. Naar een goot, gazon of andere afvoer. Bij vloeren die waterdoorlatend zijn (bv. houten vloeren) moet de opvang van water onder het terras gebeuren. Ook de afschot komt dan daar om het water af te voeren.
- De materiaalkeuze van je terras kan ook de warmte ervan bepalen. Onnozel? Denk eraan dat donkere elementen warmte opslaan en dus aangenaam zijn om 's avonds langer buiten te blijven. Lichtere tegels weerkaatsen eerder de zonnestralen. Heb je veel zon op je terras, wees hier dan zuinig mee. Je kunt bv. wel lichtere tegels in donkere hoekjes plaatsen.
- Een gulden regel voor alle vloeren: meng de inhoud van je pakken tegels. Neem om de tegel één uit een ander pak. Zo kan je eventuele kleurverschillen opvangen en vermijd je een dambordpatroon of een terras met drie duidelijk verschillende schakeringen
- Heb je rekening gehouden met leidingen die onder je terras moeten komen? Denk aan afvoerbuizen of elektriciteit. Wil je bv. buitenverlichting aan de rand van je terras, dan moeten de kabels er komen voor je aan het terras begint. Denk er ook aan dat elektriciteit voor buitengebruik aan speciale voorwaarden moet voldoen.
- Let bij de aanleg van je terras op het vochtwerend membraan van de muren van je huis (indien het terras natuurlijk tegen het huis aan komt). Je mag niet hoger komen dan dit membraan. Je vindt het in de onderste voegen van het metselwerk. Soms zie je nog duidelijk een soort plastic zitten. Ga hier dus niet over, anders heb je een reële kans op insijpelend vocht.
- Laat de rand van je gazon of bloemperken niet te dicht of tegen het terras aanleunen. Bij een felle regenbui zou de modder op je terras kunnen stromen. Voorzie dus best boordsteunen of laat je gazon of bloemperk iets lager aanleunen. Plaats je een afvoergoot tussen terras en tuin, dan moet je hier ook rekening mee houden.
- Gebruik bij het onderhoud van je terras geen hogedrukreiniger. Of toch zo weinig mogelijk. Weinig materialen houden hiervan. Houtvezels geraken beschadigd, voegen worden uitgesleten, beton krijgt putjes, enz... Gebruik je dat toestel toch, dan liefst op een lage stand en met een borstel. Je kuist je terras het best met een tuinslang, harde borstel en eventueel aangepaste producten.