Tapijt technieken

De verschillende soorten tapijten kunnen we ook verdelen a.d.h.v. de tapijttechnieken die werden toegepast op een tapijt. De belangrijkste soorten zijn geweven, getuft, machinaal geknoopt en niet-geweven. De techniek zegt niet per se iets over de kwaliteit. Niet-geweven soorten zijn vaak goedkoper, wat ook te zien is, maar er is weinig verschil in kwaliteit tussen goed geweven en getufte tapijten van hetzelfde poolgewicht. Deze vier soorten tapijt zijn ook verkrijgbaar in verschillende breedtes. Alles wat breder is dan 1m80 heet kamerbreed.

Geweven tapijt

Bij dit tapijt wordt de pool geweven over de rug. Het is een sterk en slijtvast tapijt, dat over het algemeen redelijk duur is. Bij de geweven tapijten zijn er meerdere stijlen. Het Axminster tapijt heeft een korte pool en een vaak rijk patroon. Het is een eerder duur tapijt, maar is heel slijtvast. Dat tapijt wordt veel in bedrijven gebruikt. Daarnaast heb je ook het Wilton tapijt, dat een kleiner assortiment aan kleuren heeft. Het is een effen, glad tapijt van goede kwaliteit en de prijs is evenredig met de kwaliteit. Als laatste voorbeeld hebben we een laagpolig tapijt. Dat tapijt is plat en is meestal van wol. Als het niet volledig uit wol bestaat, bevat het alleszins een hoog percentage wol. Je kunt kiezen voor lichte of natuurtinten of ingeweven strepen of ruiten. Het effect is zeer smaakvol en bijzonder.

Machinaal geknoopt tapijt

Dit tapijt bestaat dankzij de zeer snelle technieken die tijdens de jaren vijftig ontwikkeld zijn. De pool wordt ingebracht met naalden in de gronddoek en blijft in lussen of wordt geknipt. Een combinatie van deze laatste twee is ook mogelijk. Op de rug zit een lijmlaag om de pool op zijn plaats te houden en soms is er ook een tweede rug voor extra sterkte. Een machinaal geknoopt tapijt is doorgaans goedkoper dan geweven tapijt. Als je kiest voor een standaardversie, heb je volle kleuren. Maar gemengde en eenvoudige patronen zijn ook verkrijgbaar.

Niet-geweven tapijt

Deze soort is de goedkoopste. Niet-geweven tapijten worden gemaakt door de vezels aan de rug te lijmen. Sommige niet-geweven tapijten zien eruit als ribweefsel. Deze tapijten zijn eerder dun en weinig veerkrachtig, maar ze zijn wel slijtvast.