Tapijtmateriaal

Tapijten bestaan uit een bepaald materiaal. Er zijn verschillende soorten vezels die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van een tapijt. De vezels, zowel synthetisch als natuurlijk, worden op zichzelf of gecombineerd gebruikt. De vezel is een van de belangrijkste factoren die de kwaliteit, het uiterlijk en, niet te vergeten, de prijs bepalen.

De mooiste tapijten zijn altijd van wol geweest, maar het is verschil tussen natuurlijk en synthetisch materiaal niet meer zo groot als vroeger. Vandaag de dag zijn de meeste tapijten zelfs een combinatie van de twee. De synthetische vezels maken de tapijten sterker en houden ze ook betaalbaar.

De meest gebruikte vezels voor tapijten sommen we hieronder op met een woordje uitleg:

Wol

Wol is het klassieke materiaal. Het voelt erg prettig aan en is mooi. Daarnaast is het warm, zacht en veerkrachtig. Het deukt niet in en is behoorlijk gemakkelijk om te reinigen. Om het lijstje van voordelen af te werken is een wollen tapijt ook antistatisch en vuurbestendig. Een tapijt puur uit wol is niet echt een duurzame oplossing. Je zou dus beter kiezen voor een combinatie van wol met een andere vezelsoort. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor 80% wol en 20% nylon of 40% wol en 60% acryl. Dat vormt een slijtvastere combinatie.

Linnen

Linnen heeft misschien wel de natuurlijke voordelen van wol, maar is beperkter in gebruik. Het is een bijzonder dure vezelsoort en is allesbehalve slijtvast. Daartegenover staat dat het wel erg smaakvol en hip is. Bij linnen moet je er wel voor zorgen dat er een dik ondertapijt onder ligt.

Acryl

Dit is een synthetische stof en het lijkt erg op wol. Jammer genoeg wordt het geplet door zwaarder meubilair en je kunt het vuil al snel opmerken op dit tapijt. Niet onbelangrijk is dat het ook brandbaarder is dan andere vezelsoorten. Tapijt uit acryl is goedkoper dan wol, maar meestal duurder dan nylon.

Nylon

Dit is een erg sterke, duurzame vezel. Vaak wordt deze in samenstelling met wol gebruikt. Het heeft een iets minder goede reputatie, maar in feite heb je een heel zacht tapijt. Je kunt het krijgen in verschillende kleuren en het kost iets meer. Af en toe is nylon behandeld, waardoor het minder statisch is. Ook vuilafstotend nylon is te koop. Goedkoop nylon voelt hard aan en wordt ook veel sneller vuil. Een tapijt uit nylon zal smelten in plaats van branden.

Polyester

Polyester is een goedkope, synthetische stof. Bovendien is het zacht, slijtvast en gemakkelijk te reinigen. Het is wel een niet zo’n veerkrachtige stof als acryl en vaak wordt het gebruikt voor langharige tapijten. Het is tamelijk brandbaar.

Polypropyleen

Dit is een goedkope, synthetische stof die vaak wordt gebruikt in combinatie met een andere vezelsoort. Meestal is dat dan in combinatie met een kwaliteitsvolle vezelsoort. Polypropyleen is namelijk slijtvast en vlekbestendig. Het is minder geschikt voor hogere polen, aangezien het zich snel laat pletten. Het is brandbaar en laat zich niet goed verven.

Viscose

Ook viscose is een goedkoop, synthetisch materiaal dat vaak voorkomt in tapijten van een eerder slechte kwaliteit. Het oogt niet echt smaakvol en is daarnaast brandbaar en niet bestand tegen vuil.